IRAK’IN İSTİKRARSIZLIĞINA ABD’NİN İNSANİ MÜDAHALESİNİN ETKİSİ’NİN GENEL ANALİZİ / General Analysis of the Impact of US Humanitarian Response to Iraq's Instability

Andaç Karabulut

Öz


“İnsani müdahale” uluslararası ilişkiler alanında çok tartışılmakta olan bir konudur. Hegemonik devletler açısından bu durum gerekli iken, daha idealist söylemde bulunan devletler için ise “istila, işgal” için gerekçe olarak tanımlanmaktadır. “İnsani müdahale”yi eleştirenler ise bu durumu en çarpıcı olarak “ABD-Irak Savaşı”nı örnek göstermektedirler. İnsani müdahale kavramı uluslararası sistemde uzun süredir tartışılmaktadır, ayrıca uluslararası hukuka göre durumu da hala belirsizliğini korumaktadır. İnsani müdahale bahanesi ile ABD’nin Irak’a gerçekleştirmiş olduğu askeri müdahale neticesinde Saddam rejimi devrildiği gibi bu durum sonucunda Irak’ın ekonomik, siyasi ve güvenlik alanında yıkıcı sonuçları da olmuştur. Bu çalışmada Irak’a olumsuz etkisi olan ABD’nin sözde insani müdahale konusu incelenmektedir.

*****

The issue of humanitarian intervention is widely discussed in the field of international relations. While the issue of humanitarian intervention is necessary for hegemonic states, it is defined as the justification for "occupation" for states with more idealistic discourses. According to critics of "humanitarian intervention", The clearest example of the criticized occupation issue is the US-Iraq War.  The concept of humanitarian intervention has been discussed in the international system for a long time, and its status under international law still remains unclear. The USA carried out a military operation in Iraq under the pretext of humanitarian intervention, because of this, the Saddam regime was overthrown, furthermore, had other devastating consequences. In this study, the humanitarian intervention by the USA, which has a negative impact on Iraq, is examined.


Anahtar Kelimeler


İnsani müdahale, Irak Savaşı, Felluce Katliamı, Altınköprü Katliamı, ABD işgali, güvenlik, terör / Humanitarian intervention, Iraq War, Fallujah Massacre, Gold Bridge Massacre, US invasion, security, terror.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________<br

ISSN: 2618-6179 (Online)

© Entelekya Mantık-Metafizik Okulu