İHVAN-I SAFA FELSEFESİNDE VAHİY VE MUCİZE / Revelation and Miracle in the Philosophy of Ikhwan as-Safa

Ömer Faruk Görücü

Öz


İhvan-ı Safa, X. yüzyılda Basra’da ortaya çıkan ve Bâtınî-İsmailî yönelimleri olduğu bilinen gizli bir felsefe topluluğudur. Din ve felsefenin yanı sıra siyasetle de yakından ilgilenen İhvan-ı Safa’nın bilinen tek eseri olan Resâil’de nübüvvet, imamet ve hilafete dair meseleler önemli yer kaplamaktadır. Bu çalışmada, nübüvveti peygamberlerle sınırlayan fakat risâletin peygamberlerden sonra imamlar tarafından devralındığını savunan İhvan’ın peygamberlikle yakından ilişkisi bulunan vahiy ve mucize hakkındaki düşünceleri ortaya konulmaya çalışılacaktır.

*****

Ikhwan as-Safa is a secret philosophical community that emerged in Basra in the 10th century and is known to have Batini-Ismaili orientations. In Rasail, which is the only known work of Ikhwan as-Safa, closely interested in politics as well as religion and philosophy, issues related to prophethood, imamate and caliphate occupy an important place. In this study, it will be tried to reveal the thoughts of the Ikhwan, who limited the prophethood (nubuwwah) to the prophets but defended that the prophethood (risalah) was taken over by the imams after the prophets, about the revelation and miracle, which are closely related to prophethood.


Anahtar Kelimeler


İhvan-ı Safa, nübüvvet, peygamber, vahiy, mucize / Ihkwan as-Safa, prophethood, prophet, revelation, miracle.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________<br

ISSN: 2618-6179 (Online)

© Entelekya Mantık-Metafizik Okulu